Empatisk arbejdsmarked
Copenhagen Pride i 2018 viste en bred accept af LGBT-kulturerne på arbejdspladserne. Masser af virksomheder og organisationer deltog, f.eks. Den Amerikanske Ambassade, Microsoft, Yngre Læger, Jordemoderforeningen, Foreningen af Aseksuelle, FDF og LGBT Danmark. Flere hotelkæder, heriblandt BC Hospitality Group, bakkede op med deres aktive tilstedeværelse. Men der er fortsat lang vej til accept på arbejdsmarkedet, fortæller Janne Juul, som er projektleder hos LGBT Danmark og arbejder med programmet ”Empatisk arbejdsmarked”.
Ifølge Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner (LGBT Danmark) skjuler op til 40% af alle LGBT+ medarbejdere fortsat deres identitet på arbejdet. Det udgør op til 100.000 medarbejdere, der oplever forskellige former for både direkte og indirekte stigmatisering og diskriminering, viser flere målinger. Og det går ud over både selvværd, arbejdsglæde og produktivitet.
LGBT Danmark har udviklet programmet Empatisk Arbejdsmarked til den private og offentlige sektor, herunder fag- og arbejdsgiverforeningerne. Programmet er først og fremmest et certificeringsprogram for arbejdsgivere, tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter. Det er vigtigt at huske, at eksklusion af LGBT+ medarbejdere og ledere ofte er utilsigtet og uden ond vilje. Derfor er essensen i Empatisk Arbejdsmarkeds undervisningsprogrammer at forebygge myter og fordomme om bøsser, lesbiske, bi’er og transpersoner og introducere en række konkrete værktøjer til at åbne arbejdspladsens kultur og personalepolitik op og vejlede i ny sprogbrug og hensigtsmæssige forandringsstrategier. Målet er at skabe en vidende og tryg arbejdspladskultur, som hylder mangfoldighed og støtter medarbejderne i at yde sit fagligt bedste hver eneste dag.
Janne Juul har været med til at udvikle forskellige undervisningsforløb til brug på virksomheder. Desuden rådgiver hun løbende om forløb med inklusion af LGBT+ personer. Janne fortæller: ”Pride Parade er en stor manifestation af inklusion og accept, og det er dejligt at opleve at så mange virksomheder og organisationer bakkede så bredt op.” Janne fortæller videre, at der under pride-ugen har været et omfattende politisk program med tilsvarende stor interesse og mediedækning, som har givet en positiv afsmitning. Desuden har der været stor støtte fra store organisationer. Men, siger hun: ”Det er vigtigt, at man mandag morgen har samme vision, at man reelt tager den til sig og vil gøre en indsats for at løse problemet.”
Status quo omkring arbejdsmarkedets LGBT-accept
Janne Juul beretter, at der på arbejdsmarkedet beklageligvis ikke er sket nogen nævneværdig udvikling gennem de sidste 20 år: ”Alle de rapporter, de undersøgelser og den forskning, der er blevet lavet for 20 år siden, viser de samme tal som de helt spritnye undersøgelser. Og når vi kigger til vores europæiske kollegaer, viser undersøgelserne ligeledes nedslående tal. Nogle steder er det anderledes, i Sverige gør de en fantastisk indsats, og det viser sig også i tallene, det er klart. Men i Danmark er der ikke sket nogen nævneværdig udvikling overhovedet.”
Hvad rykker hos jer lige nu?
”Vi forhandler om certificering til den nye KB-hal, som åbner til januar 2019. Det er et meget synligt resultat af vores arbejde, og de er de første i dansk regi, der vælger en decideret Empatisk Arbejdsmarkeds certificering. KB-Hallen har en målsætning om at være Europas største venue med en LGBT+ plus profil.
På de øvrige områder er der travlt: ”Folk vil reelt gerne vide mere. Og folk vil gerne disse problemstillinger til livs. Nu ligger emnet også lige i slipstrømmen på Priden, hvor alle gerne vil være synlige i forhold til, at de gerne vil forholde sig til denne problematik og være med til at løse den. Vi har lige holdt morgenmøde, og man sidder med en fornemmelse af, at det ikke bare er snak længere. Vi er tæt på at få rigtig mange store virksomheder og organisationer med.”
Er man nogle steder på arbejdsmarkedet bedre til at acceptere og inkludere end andre?
”Nej, de undersøgelser, der er lavet, viser ikke noget med tydelighed, om det står bedst til i Jylland eller på Sjælland, blandt akademikere eller ufaglærte. Det kan være lige så hårdt at være lektor på Københavns Universitet som at være murer. Jeg har lavet masser af interviews over hele landet, og uanset hvor du kommer hen, har problematikken utroligt mange fællesnævnere. Det er en kultur og sociale adfærdsmønstre, der sætter dagsordenen, og sådan er det alle steder.”
Et relevant tema for det lokale samarbejdsudvalg
Janne Juul ser det som en ledelsesopgave at vælge, hvilken diversitetsstrategi og kultur, man vil have. LGBT+ konsulenterne tager ud i virksomhederne og holder kursus, ligesom det er muligt at hyre dem som konsulenter.