Foreløbige resultater
Forskningsprojektet er endnu ikke færdigt. De foreløbige resultater og erfaringer bliver præsenteret den 23. november. Thomas Clausen fortæller, at ”det er specielt interessant at se på de forskellige samarbejdsflader mellem afdelingerne, når et team skal overlevere til et andet team. Det er en væsentlig ting at fokusere på, specielt på en arbejdsplads, hvor der er så høj en grad af gensidig afhængighed mellem de forskellige teams. Det var lidt en gråzone, som der måske ikke har været så meget opmærksomhed omkring”. Netop denne problemstilling er beskrevet i artiklen fra Arla Foods, Gjesing Mejeri: ”Det er medarbejderne, der driver det”.
Medarbejdernes involvering i projektet
Forsker Annette Meng fra NFA fortæller, at der var en generelt meget positiv stemning på de workshops om social kapital, der blev afholdt i forbindelse med projektet. Specielt positivt vurderede deltagerne, at de fik tid til at sætte sig ned, se hinanden i øjnene, tage temperaturen på samarbejdet og problemerne – og faktisk finde løsninger på dem. ”Det gav mening for dem, og det var nogle relevante handleplaner, der kom ud af det, for de var engagerede og tog ejerskab på projektet.” Thomas Clausen understreger, at det også var meget positivt, at ledelsen på mejerierne bakkede projektet hundrede procent op, og at det understøttede medarbejdernes interesse.
De gode historier
På et mejeri er der i løbet af projektet sket en iøjnefaldende udvikling i relationerne mellem to teams, fortæller Annette Meng: ”Ved kantinemøderne, hvor medarbejderne fra de to teams var sammen, sad de i starten hver for sig og vidste dårligt nok, hvem hinanden var. Til det sidste kantinemøde var der en, der bed mærke i, at de sad pludselig sammen og småsnakkede. Så de har fået følelsen af at høre sammen og være samarbejdspartnere.” Thomas Clausen fortsætter med at berette om to teams, der ikke havde den helt store forståelse for hinandens arbejdsopgaver: ”Der var nogle ting, der skurrede ved det ene team’s levering til det andet team. Det ene team holdt en workshop, hvor de tog nogle ting op, de gerne ville arbejde med. De foreslog at lave en rotation, hvor de kom på besøg hos hinanden, så de kunne se hinandens arbejdsopgaver, lære deres vilkår at kende og finde ud af, hvorfor man skulle levere på nogle bestemte tidspunkter. De fik ikke gennemført rotationen, men de fik snakket sammen og lavet nogle handleplaner om bl.a. systematisk feedback i forhold til hinanden. Det har givet en bedre forståelse og et bedre samarbejde mellem de to teams.”