Ordblinde - en ressource på din arbejdsplads

I Danmark er 5-7% af befolkningen ordblinde. Det svarer til mindst 150.000 mennesker. På Samarbejdsnævnets hjemmeside finder du materiale, som kan give inspiration til at drøfte læse-skrivevanskeligheder i jeres SU.
Gå til temaet om Læse-skrivevanskeligheder hér

Årets samarbejdspris 2023

Scandic City Aarhus modtog årets samarbejdspris 2023 ved en festlig kåring i Cirkusbygningen. Hotellet får den fornemme hæder for sin vedvarende indsats for at inkludere unge, mennesker med funktionsnedsættelse og mennesker med udenlandsk baggrund på arbejdspladsen.
Se kåringen af Årets samarbejde 2023 hér
Se højdepunkter fra aftenen hér (1 min)
Se DK4's udsendelse hér (60 min)

Kampagne: Tag godt imod de unge på arbejdspladsen!

En god modtagelse af dine fremtidige kolleger er alfa og omega for starten på et godt arbejdsliv. Samarbejdsnævnet DA-FH har været rundt hos små og store virksomheder for at høre om deres bedste erfaringer. Desuden har vi spurgt et par forskere om, hvad forskningen siger om den gode start på arbejdslivet.
 
Materialet er gratis, og alle kan se med og lade sig inspirere. Den primære målgruppe er virksomhedernes samarbejdsudvalg, som kan hente inspiration og starte en dialog om, hvordan de selv kan gøre indgangen for de unge så god som muligt.
Gå direkte til materialet hér
Jump to English version "Good reception of young people at the workplace"

Samarbejdsaftalen 75 år

Hvad betyder det at have medbestemmelse?

Samarbejdsaftalen fra 1947 fylder 75 år. Det fejrer vi. Aftalen er løbende blevet revideret og står i dag som et lysende eksempel på en af grundpillerne i den danske model. Jubilæet blev fejret på Arbejdermuseet i København den 1. september 2022. Du kan se alle oplæggene hér: 
Gå direkte til oplæggene hér
Gå direkte til jubilæumssiderne hér

Tidsrejsen - nedslag i Samarbejdsaftalens betydning gennem 75 år

Se de 4 korte film med nedslag i historiske epoker gennem Samarbejdsnævnets 75-årige historie. Det er historien om, hvordan det er lykkedes for arbejdsmarkedets parter gennem Samarbejdsnævnet og virksomhedernes samarbejdsudvalg og skabe arbejdspladser med stor medarbejdertilfredshed og konkurrencedygtighed. Hver film varer 2-4 minutter.
Gå til Tidsrejsen hér

Nye inspirationssider skal give ilt til udvikling af virksomhedernes samarbejde

Samarbejdet på virksomhederne skal konstant plejes, så der hele tiden er trivsel og overskud. Derfor har vi på Samarbejdsnævnets hjemmeside netop lanceret en række inspirationstemaer om trivsel og psykisk arbejdsmiljø, som alle virksomheder med og uden samarbejdsudvalg frit kan trække på. Link til siderne findes i navigationsmenuen øverst.

Gå direkte til siderne hér

Seksuel chikane på arbejdspladsen - hvordan undgår vi det?

I dette tema kan du se, hvordan medarbejdere og ledelse hos færgerederiet Scandlines i samarbejde har fået formuleret en politik på området. Desuden har vi en historie om Forsvarets mangeårige indsatser for at gøre arbejdspladsen attraktiv for såvel kvinder som mænd, og hvordan de arbejder på at komme en selvgroet krænkelseskultur til livs. "Hvor går jeres grænse?" er det dialogspil, Samarbejdsnævnet har udviklet, og som I kan bruge på arbejdspladsen. 

Seksuel chikane på arbejdspladsen - hvordan undgår vi det?
Hvor går jeres grænse - et dialogspil til udprint

Danmark åbner igen - få råd og erfaringer fra andre virksomheder

For mange virksomheder stiller genåbningen en række spørgsmål i forhold til håndtering af kunderne og den enkelte medarbejders sikkerhed og trivsel. Vi har samlet en række anbefalinger og talt med 2 virksomheder, der har holdt åbent gennem hele Corona-perioden.
Sæt Covid-19 på samarbejdsudvalgets dagsorden nu!
Mød lavprisbyggemarkedet Jem & fix
Mød blikkenslagervirksomheden Christoffersen & Knudsen

Nyt dialogspil sætter liv i virksomheders samarbejde

Blikkenslagervirksomheden Christoffersen & Knudsens samarbejdsudvalg har afprøvet et nyudviklet dialogspil, som kan sætte rammer for nyt liv i deres arbejde. Det blev til en spændende proces, hvor samarbejdsudvalget med stor entusiasme fik nedsat en række underudvalg til at arbejde med en række politikker og trivsel på arbejdspladsen. Dialogspillet sætter gang i samarbejdsprocesserne, giver en god trivsel og forbedrer konkurrenceevnen.

Læs artiklen: ”Christoffersen & Knudsen: Det er de sidste 1-2 procent, der tæller i konkurrencen”

 

Undgå seksuelt krænkende adfærd på arbejdspladsen

Arbejdslivsforsker Mille Mortensen: "Vi skal øve os i at tale med hinanden og ikke om hinanden." Mobning og krænkende adfærd er nært forbundne. Når krænkende adfærd bliver til gentagne handlinger, udvikler det sig til mobning. Det giver sygdom og koster kassen for virksomhederne. De enkelte samarbejdsudvalg bør indføre politikker og handleplaner for seksuelt krænkende adfærd, mener forskeren. 
Læs interviewet med Mille Mortensen

Case: Hos Dansk Flygtningehjælp fortæller de, hvordan de arbejder på at forebygge seksuel chikane og overgreb.
Læs case: Sådan håndterer Dansk Flygtningehjælp seksuel chikane

Tema om samarbejde og inklusion: BC Hospitality Group byder alle velkommen

Tema om samarbejde og inklusion på arbejdspladsen: Bella Center Hospitality Group arbejder aktivt på at få en samarbejdskultur til at fungere på alle mulige områder i hverdagen. På den måde kan gruppen skabe arbejdsglæde og drage fordel af dens mange centrale faciliteter og kulturelt sammensatte medarbejderskare indenfor hotel og konference. Læs fire artikler om samarbejdsprojekter, en ny medarbejderinddragende app, om gruppens deltagelse i Copenhagen Pride og om Empatisk arbejdsmarked

Udvikling af trivsel og psykisk arbejdsmiljø i fremtidens samarbejdsudvalg

En ny rapport fra Team Arbejdsliv viser, hvordan samarbejdskonsulenterne og de lokale samarbejdsudvalg kan fremme udviklingen af trivsel og psykisk arbejdsmiljø på virksomhederne. Rapporten viser 11 konkrete anbefalinger. 
Læs mere om Team Arbejdsliv rapport
Læs formand og næstformand i Samarbejdsnævnet DA-LO's udtalelser om trivsel og psykisk arbejdsmiljø

Mød samarbejdskonsulenterne

Samarbejdskonsulenterne har en stor erfaring med alle former for samarbejde på arbejdspladserne.
Læs hvad samarbejdskonsulenterne kan tilbyde din arbejdsplads

Tema: TDC og ISS er godt i gang med IGU

TDC startede i 2016 med deres første IGU-elever. HSU er omdrejningspunktet for initiativ og styring af IGU-indsatsen og sikrer en bred forståelse for ordningen. Men IGU er ikke det første eller eneste initiativ til integration af flygtninge på det danske arbejdsmarked. ISS Jobudvikling har gennem 20 år haft initiativer som 2. aktør på området. Få inspiration om IGU med TDC og ISS som cases hér

Esbjerg Mejeri investerer i intelligens

På Esbjerg Mejeri handler det lige nu mere om at investere i intelligens og kompetencer end i rustfrit stål. Der arbejdes på højtryk for at udvikle it-systemerne, og der investeres i medarbejdernes kompetencer og samarbejdsrelationer.  Læs mere

Social Kapital i mejeriindustrien

Arla Foods, Gjesing Mejeri har gennem 3 år deltaget i forskningsprojektet "Udvikling og fastholdelse af Social Kapital." Formålet med projektet er kort fortalt at fremme effektiviteten og arbejdsglæden. Projektet viser, at der bl.a. er et uforløst potentiale i at dyrke samarbejdet mellem forskellige afdelinger i en virksomhed. Få inspiration til at arbejde med Social Kapital på arbejdspladsen